Το πρότυπο ΙSO 22000:2005 έχει σκοπό την διασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου των τροφίμων προσφέροντας εκτενέστερη εφαρμογή των αρχών του HACCP με προσέγγιση συστήματος και όχι προϊόντος. Εξασφαλίζει μία ενιαία παγκόσμια προσέγγιση στην ασφάλεια των τροφίμων, αντικαθιστώντας όλα τα υφιστάμενα μεμονωμένα εθνικά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων. Εφαρμόζεται σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό με τα άλλα πρότυπα συστήματα ISO.
Εταιρίες που εφαρμόζουν ISO 22000:2005:
- πρωτογενής παραγωγή
- εταιρείες παραγωγής και παρασκευής τροφίμων (δευτερογενής παραγωγή)
- εταιρείες μαζικής εστίαση
- εταιρείες μεταφοράς / αποθήκευσης τροφίμων
- εταιρείες εμπορίας / διανομής τροφίμων
- κατασκευαστές εξοπλισμού τροφίμων
- εταιρείες ειδών / υλικών συσκευασίας τροφίμων
- εταιρείες απολύμανσης / καθαρισμού / μυοκτονίας
- εταιρείες παραγωγής προσθέτων τροφίμων
- εταιρείες παραγωγής φυτοφαρμάκων / λιπασμάτων
Το πρότυπο ΙSO 22000 προσφέρει εκτενέστερη εφαρμογή των αρχών του HACCP με προσέγγιση συστήματος και όχι προϊόντος, εξασφαλίζοντας μία ενιαία παγκόσμια προσέγγιση στην ασφάλεια των τροφίμων, αντικαθιστώντας όλα τα υφιστάμενα μεμονωμένα εθνικά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων πχ ΕΛΟΤ 1416, BRC , IFS κλπ. Ενισχύει την αναβάθμιση της ικανοποίησης του πελάτη, προωθώντας την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων. Παράλληλα, προσφέρει πλήρη εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας καθώς και με το ΙSO 9001:2000. Το ΙSO 22000 μπορεί να εφαρμοστεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα πρότυπα της οικογένειας του ΙSO, π.χ. ISO 14001: Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. εταιρείες παραγωγής φυτοφαρμάκων / λιπασμάτων.